Sarina Bowen: Keepsake



amazon beleolvasó

goodreads webpage
Lark Wainright egykor vakmerő lány volt, az élete pedig merész kalandok sorozata. Ám legutóbbi tengerentúli útja balul sült el. Bár nagyjából sértetlenül hazajutott, azóta éjszakái rettegéssel telnek. Így amikor legjobb barátnője megkéri, segítsen ki náluk a termelői piacon, Lark lecsap a lehetőségre, hogy az őszt Vermontban tölthesse. Csakhogy a rémálmok nem eresztik. Ám szerencsére a Shipley farm halk szavú kisegítője mindig ott terem, hogy megnyugtassa, ahányszor az emlékek túl soknak bizonyulnak.

Zachariah maga is túlélő. Négy éve már, hogy a poligám szekta, amelyben felnőtt, elűzte. Békére lelt a Shipley gazdaságban almát szedve és gépeket bütykölve. De az, hogy a sajátjai eldobták, nyomott hagyott a fiún. Néha kicsit elveszve érzi magát ebben a világban, ahol megannyi filmidézet vált a napi társalgás részévé, hisz mielőtt tizenkilenc évesen Vermontba érkezett, sosem látott tévét, vagy használt telefont. Valójában egy sor dolog van, amit sosem próbált még.

Zach és Lark lassanként bizalmukba fogadják a másikat, s egy éjjel igazán közel kerülnek egymáshoz. Ugyanakkor Lark lelke még mindig túlságon sajog, s eltaszítja magától Zachet. Ő viszont be szeretné bizonyítani a lánynak, hogy vele örökre biztonságra lelhet.
“This is the land of milk and maple syrup.”
A harmadik True North kötetben ismét visszatértünk a vermonti Shipley farmra, hogy tanúi legyünk a dolgos, ámde roppant hallgatag kisegítő, Zach, párra találásának. Nagyon örültem, hogy viszontláthatom a megszeretett famíliát, ugyanakkor elmondhatatlanul kíváncsi voltam, vajon milyen történettel lep meg minket az írónő, hiszen a korábbi regényekből már világos volt, itt bizony egy szűz főhőssel fogunk találkozni. S lássuk be, ez azért nem oly gyakori a románcokban. Ártatlan hősnők akadnak szép számmal, node tapasztalatlan férfiak ritkán kapnak főszerepet. Szóval érdeklődő és lelkes várakozással tekintettem e könyv elé.
És Sarina ismét csak levett a lábamról. A stílus tőle megszokottan kellemes és gördülékeny, a hangvétel pedig újfent könnyeden hétköznapi volt. Ezúttal is olyan élénk és itt-ott kimondottan informatív leírásokkal gazdagította a történetet, hogy élmény volt olvasni, s nehéz volt megállni, hogy ne keresgessek rá például a sok különféle almafajtára. Ugyancsak nem volt meglepetés, hogy a lapokon kijutott baráti ugratásból és családi összetartásból, gyengéd érzelmekből és szenvedélyből egyaránt.
Mégis, ennyi hasonlóság dacára, ez a rész teljesen más lett, mint Griff vagy Jude sztorija. Előbbi – Bittersweet - inkább humoros és vadító volt. Utóbbiban – Steadfast - egy sokat megélt férfi próbált visszatalálni igaz szerelméhez. Ez pedig egy világtól elzárt szektában nevelkedett, majd onnan elkergetett szűkszavú fiú, valamint egy egykor kalandvágyó, mára azonban démonaival küzdő lány csendesen, lassan alakuló, s talán pont ettől annyira hihető kapcsolatáról szólt. Két szerethető karakter édesen érzelmes egymásra találásáról, amit elmondhatatlan élvezettel olvastam.
“The very person I needed to be strong for was the one who could make me fall to pieces.”
Tetszett, hogy főhőseink előbb barátok lettek, csak aztán ragadta el őket az egymás iránt érzett vonzalom. Imádtam, hogy Zach micsoda úriember, hogy mennyire kedves volt, ám azzal vett csak le igazán a lábamról, hogy milyen nagyon imádta a könyveket. Egy tündér pofa a srác, az egyik legédesebb, legfigyelmesebb főhős, akibe csak volt szerencsém belehabarodni olvasmányaim során. Választottja, Lark, pedig annyira megérdemelte, hogy valaki ilyen mellett leljen békére. S most itt két icinyke-picinyke spoiler szerű dolgot szeretnék megjegyezni, mert egyszerűen muszáj, mert ez a két apróság – mindkettő a lányhoz kapcsolódó - hatalmas piros pontot szerzett nálam a könyvnek. Az egyik, hogy a fogságból összetörten hazaérkező hősnőt nem erőszakolták meg. Bizony, kedves szerzők, nem csak az lehet borzalmas megrázkódtatás egy nő életében. A másik pedig, ami nekem nagyon bejött, hogy egy olyan traumát, amit ő átélt nem tüntetett el csak úgy varázsütésre a szerelem, hanem igen is szüksége volt terápiára, arra, hogy saját maga rendbe tegye a buksijában a dolgokat. Az, hogy Zach milyen tüneményesen támogató volt, már csak a hab volt a tortán, ahogyan azok a cuki levelek is. *sóhaj*
Úgyhogy minek tagadjam, az én szememben ez megint egy kár lenne kihagyni darab. Be kell ismernem, a Keepsake komótosabb ütemű és visszafogottabb hangulatú regény, mindazonáltal nekem most nagyon jól esett, megmelengette a lelkemet és mosolyt csalt az arcomra.

Kedvenc idézetek:
“Even the safest place in the world felt more elusive after you'd visited some of the ugliest ones.”
“... if we all act scared of each other all the time, we'll all just huddle in our corners. And the world will stay fearful.”
“Sometimes you have to take a step back before you can move forward.”
♥ Az e-arc példányt hálásan köszönöm a szerzőnek!
➤ My review on goodreads.