Marni Bates: Awkwardly Ever After - Itt a vége, lúzer véle!


molygoodreads

Áll a bál a Smith gimiben! Az egész suli bezsongva várja a tavaszi bulit, három diáknak viszont olyan fordulatot hozhat ez az este, amire egyáltalán nem készült fel…
Melanie a csajkódex miatt nem mer járni a barátnője, Mackenzie öccsével.
A lúzer Isobelt az egyik legszexibb srác valamilyen rejtélyes okból randira hívja. A lányt már ettől is épp eléggé kitöri a frász, hát még attól, hogy a kamu kapcsolat Spencerrel esetleg valódira fordulhat.
Corey álmában sem gondolta, hogy egy rocksztárral járni ennyire bonyolult. Vajon elég erős a szerelmük Timmel, hogy megküzdjenek a folytonos médiacirkusszal, na meg a melegellenes tüntetőkkel, akik próbálják kitiltani őket a buliból?
Lehet, hogy ez a bál mégsem lesz mindenkinek leányálom?

Kiadó: Móra
Kiadói sorozat: LOL
Fordító: Béresi Csilla
ISBN: 9789631199505
340 oldal, kartonált

Műfaj: ifjúsági
Sorozat: Smith Gimi 4.
Elbeszélés módja: E/1, múlt idejű, Melanie, Isobel és Corey nézőpontú

Ki? Melanie Morris & Dylon Wellesley, Isobel Peters & Spencer King, Corey O'Neal & Timothy Goff
Hol? Forest Grove (Oregon)
Érzékiség: ártatlan
Lezárás: boldog
„…ennek az estének az emléke egy egész életre szól.”
A Smith Gimi sorozat utolsó felvonása, az Itt a vége, lúzer véle!, olyan három részre tagolt kötet, amely a középiskolák nagy estéje, a bál, környékén játszódik. Három különböző nézőpontból elmesélve három pár történetét olvashatjuk a könyvben, amelyeket a háttér gyanánt szolgáló iskolai élet (Csudajók például a fejezet eleji iskola újságos cikk részletek.), s persze a már ismerős szereplők fűznek össze. A fiatalosan könnyed hangvétel miatt a novellák olvastatják magukat, ráadásul a humoros és szórakoztató felszín alatt Marni azért érint néhány komolyabb témát (alkoholizmus, homoszexuális ellenesség). Ó, és a legvégén még az is kiderül, ki töltötte fel azt a bizonyos videót a youtube-ra!
„Egyszerűen nem létezik jó alkalom arra, hogy közöld a barátnőddel, belezúgtál az öccsébe.”
Habár tudom, kissé furán hathat a kijelentés, hiszen egy ya könyvről beszélünk, mégis azt kell mondanom, az első szösszenet számomra túl ifjúsági volt. Sok volt nekem ez a kamasz őrlődés, ami helyett én sokkal szívesebben olvastam volna több Melanie és Dylon közti interakciót, mert tényleg nagyon cukik együtt. Készséggel elismerem, hogy az ötlet maga, miszerint a picit idősebb lány és annak barátnője öccse között szerelem szövődik, roppant mód tetszett, mint ahogy azt is nagyra értékeltem, hogy mindkettejük családjában valós problémák kerültek elő. Ami zavart, hogy a novella jókora része csakis arról szólt, ahogyan Melanie küzd az érzéseivel, mert bár egyre erősebb vonzalmat érez Dylon iránt, a legjobb barátnőjét sem szeretné elárulni. Persze a belső vívódás értem, s teljesen el tudom fogadni, hiszen az eféle belső útkeresések a felnőtté válás fontos állomásai, ám a feloldásra szerintem egyszerűen nem maradt elég idő. Leginkább azt nehezményezem, hogy Mackenzie-vel nem beszélték át a dolgot, annak ellenére, hogy Melanie őrlődésének ő volt a fő oka.
„- Te vagy a tervem. (…)
- Oké, még meggondolom. – Hallgattam egy sort, aztán bólintottam. – Meggondoltam. Felejtsd el.”
A középső novella lett a kedvencem, és szinte sajnálom, hogy nem egy teljes regény tölthettem ennek a képtelen, de édes párnak a társaságában. Mert bár Isobel Peters és Spencer King nem is lehetnének különbözőek, hisz ők ketten a kockák poszterlánya és a népszerűek királya, mégis nagyszerűen működik közöttük a kémia. Már akkor megkedveltem őket, és kezdtem drukkolni értük, amikor Melanie-ék történetében szerephez jutottak, így a hamis randi igazivá változik sztorijuknak nem is örülhettem volna jobban. Tetszett, hogy Izzie nem egy nádszálkarcsú okostojás, hanem stréberségére büszke lány, aki ráadásul félénksége ellenére képes a laza sztárhokist alaposan helyretenni, Spencer szemrevaló külseje pedig szerencsére okos és kedves bensőt takar, ideális könyves álompasi jelölt. Imádnivalóak együtt, élvezet volt olvasni, ahogyan heccelődnek egymással. Sőt, itt a lezárásra sem lehetett panaszom: Reálisnak éreztem, hogy két, egymáshoz vonzódó tini nem örökké tartó szerelmet esküszik egymásnak miután néhány napig jól érzeték magukat a másik társaságában, hanem mindketten azon vannak, hogy igyekeznek alaposan megismerni egymást. S van még egy apróság, amit fontosnak tartok megemlíteni: Imádtam Isobel szüleit. Jó volt látni végre egy valóban szerető és támogató családi hátteret.
„- Azt hittem, a szerelem mindent legyőz. (…)
- Igen, de ez nem jelenti azt, hogy az időzítés mindig a legjobb.”
A harmadik történetben az fogott meg, hogy nem a gyengéd érzelmek születésének lehettem tanúja, hanem sokkal inkább arról szólt az írás, hogy egy szerelemben lehetnek buktatók, amelyeket leküzdeni nem kis feladat, s a kapcsolat működtetése mindkét fél részéről erőfeszítést igényel. Nálam ráadásul külön pirospont jár azért, mert egy meleg páré volt a főszerep. Ami viszont zavart, hogy Corey O’Neal karaktere, talán tinisége miatt, kissé nyafogósra sikerült, és az is meglepett, mennyire a testiség körül forogtak a gondolatai. Kissé elsietett, és tagadhatatlanul álomkategóriás a valóság skálán, de azért egész édes kis sztori volt.

Kedvenc mondat:

„... tudod, mitől kell igazán félni? Hogy egy életen át elmulasztott lehetőségeinken gyötrődünk.”

{ Playlist a könyvhöz }

Bár hivatalos playlistet nem találni, a spotify-on ráakadtam egy Awkwardly Ever After elnevezésű zenelistára, ami fiatalos, pörgős, és fun. Így ismeretlenül is nagy köszönet Shayla Emory-nak, amiért összeállította.




Menő-riadó Kambodzsában
07.02. - Angelika blogja
07.08. - Dreamworld
Itt a vége, lúzer véle
07.11. - Angelika blogja
07.17. - Dreamworld

Nyereményjáték:
A gimis évek tagadhatatlanul mély nyomot hagynak mindenki életében, nem is csoda hát, hogy annyi film és sorozat szól azokról a tini próbáló évekről. Mostani játékunkban ezek közül szeretnénk néhány híres darabot felidézni. A feladatotok nem más, mint hogy a főszereplő színészek és színésznők képei alapján kitaláljátok, mi azoknak a filmeknek avagy tv-sorozatoknak a címe, amelyben az ő középiskolai kalandjaiknak lehetünk tanúi.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway