Cassia Leo: Black Box - Fekete doboz


molygoodreads
{Beleolvasó}

Egy 19 éves lány, aki meghalni indul Los Angelesbe, mert úgy érzi, képtelen tovább megbirkózni a betegségével és a múlt tragikus árnyaival. A családja semmit nem sejt a tervéről.
Egy 21 éves fiú, aki sötét titkokat rejteget. A lelkét nyomasztó terhek mégis szelíddé, szeretettel telivé tették. Keserű gondolatait csodálatos dalokban fogalmazza meg.
A Fekete doboz, amely nemcsak egy különleges dal, hanem egy könyv címe is. Ráadásul tényleg létezik egy fekete doboz, de senki nem tudja, mi van benne, és hol van a kulcs, amelyik nyitja.
Bár nem sejtik, ők hárman nem először találkoznak, de most a sorsuk elkerülhetetlenül, véglegesen összefonódik. Újabb és újabb titkokra derül fény, s a múlt rejtélyei lassan átadják a helyüket az elfogadásnak, a megértésnek… és végül talán a szerelemnek.

Önálló kötet
Műfaj: new adult
Kiadó: Wow Kiadó
Fordító: Molnár Kamilla
ISBN: 9789631223958
304 oldal, puhatáblás

Ki? Mikki Gladstone & Crush (William) Slayer
Hol? Boston (Massachusetts)
Mikor? 2014. január 3-8.
Elbeszélés módja: E/1, jelen idejű, váltott nézőpontú
Érzékiség: heves
Lezárás: boldog
„Ez a fekete doboz a tiéd örökre, hogy elrejthesd benne a gondjaid. Csak zárd be jól, szólíts, és én mindig ott leszek neked.”
Cassia Leo regénye aztán minden, csak nem egy kis könnyed, rózsaszín olvasmány, engem mégis teljesen megigézett. Imádtam, hogy részben elképesztően fájdalmas és komor - hiszen olyan nehéz témákat feszeget, mint mentális betegség, depresszió, öngyilkosság -, másrészt viszont valami szívbemarkolóan gyönyörű és reményteli. A markáns mondandójú, egyszerű szövegből áradt valami érzékeny líraiság, s ettől a könyv egyszerre volt kíméletlenül őszinte és torokszorítóan megrendítő, brutálisan nyers, ugyanakkor édesen romantikus. Nagyon tetszett! Mint ahogyan az is, hogy a múlt lassanként feltárt puzzle darabkái a történet újabb és újabb rétegét fedtek fel, miközben felváltva ismerhettük meg a főszereplők gondolatait.
„Sors.
Régebben úgy gondoltam, hogy a sors vallásos idiótáknak és olyan embereknek való duma, akik túlságosan félnek a saját sorsuk irányításától. Most már tudom, mi az igazság.
A sors a halál. Senki nem menekülhet előle. De ha elég sokáig itt maradsz, talán találsz valakit, aki segíthet egy darabig elkerülni a sorsod. És amikor már nem tudod tovább halasztani és mégis utolér, talán nem tűnik annyira ijesztőnek, ha van melletted valaki.”
A Fekete doboz két meggyötört lélekről szól, akik kölcsönösen megmentik egymást. Mikki sebezhető, nyugtalan és reményvesztett lány, aki szeretne örökre véget vetni minden szenvedésének. Crush nyílt, gyakorlatias és gondoskodó fiatalember, aki abban reménykedik, hogy darabokra hullott élete végre új irányt vehet. S miközben mindketten Los Angeles felé veszik útjukat, a véletlen egy, a repülőjáratok törlését okozó hóvihar képében összehozza őket. Kettejük együtt töltött öt napja mintha egy külön kis világba repítené őket, olyan helyre, ahol képesek elszakadni a korábbi kínoktól, megküzdeni elfojtott démonaikkal, és fényt találni a feketeségben, miközben újra felfedezik, milyen értékelni és élvezni az életet.
„Utállak (...) Utálom, ahogy az ajkad felkunkorodik, amikor értetlenül nézel. Rettentően cuki. Utálom, hogy a karod olyan rohadt erős. Mert kicsit ijesztő. (...) Utálom, hogy a mosolyodtól sírhatnékom támad, és nem tudom miért. Utálom, hogy képes vagy külsőleg összeszedettnek kinézni, amikor belülről legszívesebben ordítanál. Utálom, hogy mindig tudod, mit kell mondani. Utálom, hogy már most tudom, mire gondolsz, mert látom, ahogyan rám nézel. (...) Utálom, hogy megmentettél. De a legjobban azt utálom, hogy szeretsz, mert most már én is szeretlek, és nem tudom, hogyan hagyjam abba.”
Emiatt engem egy picit az 1995-ös Drew Barrymore filmre, az Esztelen szerelemre emlékeztetett, egy enyhe Cecelia Ahern: A szerelem kézikönyve felhanggal. Ám ez messze nem panasz a részemről, sőt! Szédületes volt az az érzelmi utazás, amire magával ragadt ez a könyv. Szinte hasogatott a lelkem, ennyi szenvedéstől és bánattól, de képtelen voltam abbahagyni az olvasást. Tudni akartam, hogy olyan tragédiák után, amelyek szinte darabjaikra tépték ezt a két fiatalt, jöhet valami nagyon jó, hogy a magány és tehetetlenség szülte fájdalmas kétségbeesésből igen is lehet számukra kiút. S mivel ez egy boldog befejezéssel járó romantikus sztori, ők ketten ideálisak egymásnak. A fiúnak szüksége van valakire, aki betölti az életében tátongó űrt, aki mindennél fontosabb lehet a számára, a lánynak pedig kell valaki, akire mindig bizton számíthat, aki képes őt megérteni. Mikki megmenti Crush-t attól, hogy a bűntudat és veszteség feleméssze, Crush pedig megmenti Mikki életét.
„Úgy érzem, mintha világéletemben ismertelek volna (...) Soha nem akarom, hogy ez az érzés megszűnjön. Egész életemben ismerni akarlak.”
Őszintén mondom, az írónő iszonyat közel járt ahhoz, hogy valami számomra tökéleteset alkosson, de akadt azért néhány dolog, amit a lapok között elveszve nem igazán vettem észre, ám így utólag átgondolva azért mégsem tudok szó nélkül hagyni. Úgy vélem például, hogy a szeretlek vallomások túlzottan hirtelen érkeztek. Jóllehet az adott körülmények között valamennyire érthető és elfogadható volt, mégis, számomra picit insta-love feelinget keltett. Mert értem én, hogy egy bizonyos szinten már ismerték a másikat és valamiféle mély kapcsolat volt közöttük, de akkor sem ismerték, tudták igazán egymást. Valamint, bár nagyon nem szeretnék fikció gyilkos lenni, azért engedtessék meg nekem a kérdés: ugyan mekkora az esélye annak, hogy ennyi véletlen megeshessen két emberrel. Ráadásul minden korábbit a végén még azzal a repülőgépes incidenssel is megtoldani...
„Oké... spoiler figyelmeztetés: Minden rendben lesz.”
Mindent összevetve ez egy csöppet valószínűtlen, ám gyönyörű történet sorsról, szerencséről, a körülöttünk ólálkodó sötétségről, a megváltásról, túlélésről s persze a szerelemről. Örülök, hogy olvashattam.

Kedvenc mondat:
„... nem minden történetnek van jó vége, de ez nem jelenti azt, hogy nem érdemes elolvasni.”

{ Playlist a regényhez }



05.31. - Angelika blogja
06.02. - Dreamworld

Nyereményjáték:
Minden állomáson kiemelt betűk várnak összeolvasásra, melyeket a rafflacopter doboz megfelelő sorába kell írnotok, sőt, még egy kis segítséget is adunk a megoldáshoz.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
Könyvtára fontos állomása a könyvnek.
a Rafflecopter giveaway