Amanda Stevens: The Prophet - A próféta


molygoodreads
A szellemekkel suttogó Amelia Gray visszatér Charlestonba, hogy pontot tegyen az őrjítő kísértet-históriák végére. A szívdöglesztő detektív, John Devlin nyomában még mindig ott lohol elhunyt kislánya és csodaszép felesége szelleme, ám ezúttal Amelia szeme alatt is sötét karikák gyűlnek: az ő életerejét is parazitaként szívja el egy kísértet, akinek csak ő segíthet. Vajon beteljesedik Amelia és Devlin szerelme, és nyugovóra térhetnek a kósza lelkek? Elhagyja végre a várost a Gonosz?

Kiadó: Athenaeum
Fordító: Markwarth Zsófia
Megjelenés: 2014. május
ISBN: 9789632933344
352 oldal, puha táblás

Értékelésem:

Az Örök kísértésben Amelia megszegte apja tanításait, majd A birodalomban tanúi lehettünk, hogyan leplezi le saját múltjának szörnyű titkait, s most, A prófétában belekóstolhatunk, mit tartogat számára a jövő.
„Szellemek lepték el az életem, láthatatlan énekesmadarak adtak szerenádot, és közben Robert Fremont kirakósa is ott örvénylett a fejemben. A nemrég még rendezett életem a feje tetejére állt.”
Az Asher Falls-ban történtektől kissé megviselten, de egy hűséges ebbel gazdagabban tér vissza Amelia Gray Charlestonba, hogy végre meglelje nyugalmát. Ugyan a John Devlin nyomozótól kapott „Szükségem van rád!” sms új reményt adott számára, sajnos a férfit más nő ölelésében kell viszontlátnia. Bár elárulva érzi magát, de tudja, nincs joga hibáztatni Devlint, hiszen ő taszította el magától, majd szakított meg vele minden kapcsolatot. Igyekszik hát csendben visszarázódni magányos életébe, és folytatja az Oak Grove-i temetőben korábban megkezdett munkáját. Ám a túlvilág nem hagy neki nyugtot: Az ismét feltűnő, egykori detektív, Robert Fremont, szelleme ezúttal gyilkosságának megoldásához kéri a segítségét, ráadásul Shani, Devlin elhunyt kislánya, mind erőszakosabban igyekszik kapcsolatot teremteni vele. Sőt, az élők között is akad, aki komoly fenyegetést jelenthet: a gullah közösségben felnőtt, majd Gabonban egy bwiti sámán mellett tanult Darius Goodwine rémisztő trükkökkel próbálja összezavarni. Amelia miközben igyekszik a végére járni az egyre szövevényesebb titkoknak, arra is kénytelen rájönni, hogy a kísértetvilág jóval többet rejt annál, mint az valaha gondolta volna.
„A Devlinnel való kapcsolatunk még nem volt veszve. Egy részem tudta, hogy mindegy, mi történik, mindegy, mennyi idő telik el és hány kilométer van közöttünk, sosem lesz teljesen vége. Devlin a végzetem.”
Kár is lenne tagadni, ízig-vérig romantika rajongó vagyok, így abban a pillanatban, hogy Amelia életében feltűnt a karizmatikus, borongós és titokzatos Devlin, a tiltott románc radarom eszeveszettül felvijjogott, és természetesen azonnal lelkes drukkolásba kezdtem, hogy ők ketten egyszer majd maguk mögött hagyhassák a múltat, és lehessen boldog, közös jövőjük. Azaz, bár a sorozatnak messze nem ez volt a leghangsúlyosabb szála, nálam központi kérdés lett a kapcsolat alakulásából. Épp ezért a legutóbbi részben megviselt kissé kettejük eltávolodása, és alig vártam, hogy ismét találkozzanak.
Reménykedtem, hogy Amelia most, hogy ráébredt arra, eddig csupán létezett, de félt igazán élni, kicsit határozottabb lesz majd, megveti a lábát, és nem hagyja holmi dühös szellemeknek, hogy a szerelem útjába álljanak. Nos, részben igazam lett. Valóban változott a karaktere, bizonyos szempontból tényleg erősebb lett, hiszen végre teljesen elfogadta az adottságát, de egyelőre nincs még meg benne a Szellemekkel suttogó féle magabiztosság, még túlságosan új és rémisztő számára a kísértetsík. Így aztán a könyv elejére jutott bőven a korábbi tipródásokból - no és nekem a szemforgatásból -, de aztán győzedelmeskedett a vonzalom és parázs szenvedély, hogy végül kéz a kézben elsétáljanak a naplementébe. Részemről tehát egy elégedett sóhaj máris kijárt a regénynek.
De persze nem szabad elfelejtkezni arról, hogy ez alapvetően egy paranormális sorozat, ahol a misztériumé és a borzongásé az igazi főszerep. Gyanítom, ha ezen a téren nem ilyen ügyesen teljesített volna a történet, én is jóval kisebb vehemenciával vetődtem volna a könyvek után. Ám azt kell mondanom, Amanda Stevens stílusa továbbra is lenyűgöző. Fogalmazása gyönyörű és gördülékeny, leírásainak gazdag részletességével pedig roppant ügyesen festi le a helyszíneket, és teremti meg a különböző jelenetek hangulatait. Imádtam, ahogy érezhető szeretettel elém varázsolta a meleg napsütésben fürdő, virágok illatától terhes dél carolinai várost. S elismeréssel kell neki adóznom, amiért csupán szavait használva elérte, hogy olykor-olykor bizony lúdbőrözzek az izgalomtól. Ráadásul mindezek tetejébe ismét úgy tudta szőni a titkokat, hogy a megoldás meglepetéssel szolgáljon. Igaz, velem talán túl könnyű dolga volt, annyira elvesztem a sok kirakós darabka között. Szellemek, sötét mágia, drogok, gyilkosok, titkok, rejtélyek... 
„De valami mégis gyötört. És kísértett.”
Élvezettel olvastam a trilógia mindhárom, gyönyörű köntösökbe bújtatott kötetét, lebilincselt és borzongatott valamennyi, így számomra igencsak örömteli hír, hogy a sorozat további részekkel fog bővülni. Az írónő újabb három könyvre szerződött kiadójával, a Mirával, és a jövő évben megjelenő negyedik regény címét máris leleplezték: The visitor (A látogató). Az elcsípett információ morzsák szerint „Amelia élete, mint ahogyan sírkerti birodalma is, még sötétebbé, még titokzatosabbá válik.”, s azt ígérik, ennek megfelelően változik majd a borítók koncepciója is. A történetekről a következőket árulta el a szerző: mivel Amelia és Devlin is rejteget még titkokat, kapcsolatuk rázós szakasz elé néz; a negyedik részben egy már megismert szellem tér vissza kísérteni; a hatodik kötetben pedig ismét Asher Falls lesz a helyszín. Mit ne mondjak, alig várom, hogy kézbe vegyem őket, annál is inkább, mert bizony bőven akad még megválaszolatlan kérdés.



Az olvasás lehetőségét hálásan köszönöm a kiadónak!

{ Könyv adatok }

Ki? Amelia Gray & John Devlin
Mikor? jelenkor
Hol? Charleston

Műfaj: paranormális
Elbeszélés módja: E/1, múlt idejű
Lezárás: boldog

Sorozat: Sírkertek királynője
1. The Restorer - Örök kísértés 
2. The Kingdom - A birodalom 
3. The Prophet - A próféta
4. The Visitor